Banksparen

Sparen voor later

Banksparen is een vorm van sparen, waarbij het spaarbedrag op een geblokkeerde rekening wordt gestort: de bankspaarrekening.
U kunt dus niet ‘zomaar’ over het opgebouwde vermogen beschikken; de bankspaarrekening is gekoppeld aan een specifiek doel.

U kunt het spaartegoed gebruiken voor:

De aflossing van uw hypotheek

Een aanvulling op uw pensioen (bancaire lijfrente)

Belastingvoordeel

Het grote voordeel ten opzichte van een gewone spaarrekening – waarmee u ook vermogen kunt opbouwen – zit in het belastingvoordeel dat u kunt realiseren. Dit is natuurlijk wel aan een aantal regels gebonden.

Bij banksparen voor de aflossing van de hypotheek is de uitkering onbelast (tot € 151.000,- per belastingplichtige), bij een pensioenaanvulling is de inleg onbelast. Over de pensioenuitkering betaalt u wel belasting maar vaak is dat op een moment dat uw inkomen lager is en mogelijk in een lagere belastingschijf valt. Bovendien betaalt u over het kapitaal op de geblokkeerde rekening geen vermogensrendementsheffing van 1,2 procent.

Sparen of beleggen

U kunt kiezen voor een bankspaarrekening waarbij u een vaste rente vergoeding krijgt over het gespaarde vermogen. U kunt ook kiezen voor een bankbeleggingsrekening. In dat geval bouwt u vermogen op door middel van beleggingen. Bij een beleggingsrekening neemt u een risico met de kans om een lager of hoger rendement te behalen. Het uiteindelijke kapitaal kan dan lager maar ook hoger uitvallen dan het vermogen dat u voor ogen had.

Overstappen op banksparen

Het is ook mogelijk om uw huidige verzekeringspolis om te zetten naar een bankspaarproduct. Het is afhankelijk van de situatie of dit voor u wel of niet interessant is. Zo kan een omzetting fiscale gevolgen hebben en er kunnen (afkoop)kosten aan verbonden zijn. Als u overweegt om over te stappen, neemt u dan contact met ons op.

Let op, als u een kapitaalverzekering heeft die gebruikt wordt voor de aflossing van de hypotheek, dan is hier vaak een overlijdensrisicoverzekering aan gekoppeld. Bij banksparen is dit niet verplicht. U kunt natuurlijk wel aanvullend een overlijdensrisicoverzekering afsluiten. Zo voorkomt u dat de nabestaanden met hoge (hypotheek)kosten achterblijven.

Neem Contact Op

Wij helpen u graag met al uw verzekeringsvragen. Vul het formulier in en wij komen hier zo snel mogelijk op terug.

E-mail

info@dendekker-verzekeringen.nl

Telefoon

0416 - 27 22 21

Adres

Den Dekker Verzekeringen
van der Duinstraat 21
5161 BL Sprang-Capelle

Neem Contact Op