web analytics

Risicoverzekering

Zorg dat ze goed verzorgd achterblijven.

Als u of uw partner komt te overlijden, dan is het belangrijk dat het gezinsinkomen op peil blijft. Met een overlijdensrisicoverzekering blijven uw nabestaanden goed verzorgd achter zodat ze bijvoorbeeld in de eigen woning kunnen blijven wonen.

Een overlijdensrisicoverzekering is vaak gekoppeld aan de hypotheek. Bij een overlijden wordt dan (een deel van) de hypotheekschuld afgelost waardoor de maandelijkse woonlasten verlaagd worden.

Eenmalige uitkering

Bij een overlijdensrisicoverzekering kunt u kiezen voor een eenmalige uitkering. De verzekering keert dan in één keer een bedrag uit. Met dat bedrag kunnen de nabestaanden de hypotheek aflossen.

Periodieke uitkeringen

U kunt ook kiezen voor een verzekering met een periodieke uitkering. U heeft daarbij de keus uit een tijdelijke of een levenslange uitkering. Hiermee kunt u bijvoorbeeld het inkomen tijdelijk of levenslang aanvullen.

Er zijn verschillende Overlijdensrisicoverzekeringen:

Gelijkblijvende risicoverzekering

Bij een gelijkblijvende overlijdensrisicoverzekering blijft het verzekerde bedrag gedurende de hele looptijd gelijk. Dit geldt ook voor de premie. Een gelijkblijvende uitkering is handig als u een risico wilt verzekeren dat gedurende de looptijd niet verandert, zoals bijvoorbeeld bij een gelijkblijvende hypotheekschuld.

Lineair dalend

Bij deze vorm van verzekering daalt het verzekerde bedrag elk jaar met een gelijk bedrag. Een lineair dalende uitkering is handig als u een risico wilt verzekeren dat gedurende de looptijd ook gelijkmatig afneemt zoals een dalende hypotheekschuld (bijvoorbeeld bij een lineaire hypotheek). De premie is lager dan van een gelijkblijvende of annuïtair dalende overlijdensrisicoverzekering omdat u voor een steeds lager bedrag verzekerd bent. Een opvallende eigenschap van een lineair dalende overlijdensrisicoverzekering is dat u de laatste jaren van de verzekering geen premie meer hoeft te betalen.

Annuïtair dalend

Het bedrag dat u verzekert daalt elk jaar met een percentage. Bij een annuïtair dalende overlijdensrisicoverzekering hoort een ‘dalingspercentage’ tussen de 4% en 8%.

Een opvallende eigenschap van een annuïtair dalende overlijdensrisicoverzekering is dat u de laatste jaren van de verzekering geen premie meer hoeft te betalen (meestal de laatste vijf jaar niet meer, afhankelijk van de looptijd van de verzekering).

Een annuïtair dalende uitkering is handig als u een risico wilt verzekeren dat gedurende de looptijd ook afneemt zoals een dalende hypotheekschuld (bij bijvoorbeeld een annuïteiten hypotheek of een bankspaarhypotheek (SEW). De premie is lager dan bij een gelijkblijvende overlijdensrisicoverzekering omdat u naarmate de jaren verstrijken voor een steeds iets lager bedrag verzekerd bent.

Premie

De hoogte van de premie die u betaalt is natuurlijk afhankelijk van de dekking die u kiest, maar ook van het geslacht, leeftijd, BMI en duur van de verzekering. Als u op jonge leeftijd een overlijdensrisicoverzekering afsluit is de premie lager

Een belangrijke keuze

Er zijn verschillende soorten overlijdensrisicoverzekeringen, wij helpen u graag met het afsluiten van de verzekering die past bij uw persoonlijke situatie.

Reacties zijn uitgeschakeld.