web analytics

Ondernemer

Uw pensioen

Als ondernemer houdt u zaken graag in eigen hand. Dat geldt voor uw onderneming, maar ook voor uw persoonlijke financiën. Voor uw pensioen is het belangrijk dat u zelf uw maatregelen treft.

U heeft verschillende mogelijkheden om voorzieningen voor uw pensioen te treffen. Met de oudedagsreserve (voorheen FOR) kunt u -op papier- een bepaald bedrag opzijzetten voor uw oudedagsvoorziening. Over dat bedrag krijgt u uitstel van betalen van belasting. Maar met alleen het reserveren van het bedrag bouwt u geen pensioen op.

Daarom is het voor u als ondernemer verstandig om ook de fiscale mogelijkheden van een lijfrenteverzekering te benutten. U kunt koopsomstorting(en) of premies tot een bepaald maximum van uw belastbaar inkomen aftrekken(JAARRUIMTE) en bouwt tegelijkertijd aan een uitstekende aanvullende oudedagsvoorziening. Voor u als ondernemer kan een lijfrenteverzekering dus in meer opzichten aantrekkelijk zijn.

Bereken uw jaarruimte/reserveringsruimte http://www.belastingdienst.nl/rekenhulpen/lijfrentepremie/

Arbeidsongeschiktheidsverzekering

Zijn die arbeidsongeschiktheidsverzekeringen voor zelfstandige ondernemers echt zo duur?

“De meeste ondernemers besteden zo’n drie à vier procent van hun omzet aan hun arbeidsongeschiktheidsverzekering, terwijl een werknemer vaak vijftien procent daaraan kwijt is. Met een verzekering ben je bovendien een stuk goedkoper uit dan als je op je veertigste arbeidsongeschikt raakt en 25 jaar lang je eigen inkomen moet verzorgen. Als ondernemer ben je zelf verantwoordelijkvoor je financiële continuïteit. De premie van de AOV is bovendien volledig fiscaal aftrekbaar.”

Hoe is dat voor ondernemers in onze branche?

Moeten zij een hoge premie betalen voor hun arbeidsongeschiktheidsverzekering?

“Dat hangt af van het werk dat de ondernemer op dagelijkse basis doet. We kijken niet alleen naar het beroep zelf, maar ook naar de praktijk. De meeste mensen uit de detailhandel vallen in de beroepsklasse 3-4. Als je de hele dag op je benen staat en fysiek bezig bent, kom je nu eenmaal in een hogere risicoschaal terecht.”

Veel mensen hebben het idee dat verzekeraars niet uitbetalen?.

Hoe zit het met de addertjes onder het gras?

“Het uitkeringspercentage bij de arbeidsongeschiktheidsverzekeringen van de verzekeraars waarmee wij samenwerken ligt net boven de 99 procent. Die ene procent die niet wordt uitgekeerd, kent drie redenen. Zo komt het voor dat de arbeidsongeschiktheid van de verzekerde voorbij is voordat de eigen risicotermijn is verstreken. Iemand meldt zich ziek, maar kan bijvoorbeeld na twee maanden het werk weer hervatten. Als de eigen risicotermijn dan nog niet verstreken is, betaalt de verzekeraar dus niet uit. Een andere groep zijn de wanbetalers.Als mensen gedurende een lange tijd geen premie betalen en toch arbeidsongeschikt raken, krijgen ze geen uitkering. Ten slotte komt het voor dat de vorm van arbeidsongeschiktheid niet is gedekt. Dit komt vaak voor bij uitgeklede AOV verzekeringen (budget)

Advies: Als u opziet tegen de kosten van een arbeidsongeschiktheidsverzekering, bedenk dan dat de premie niet alleen aftrekbaar is, maar dat er ook verschillende opties zijn om de premie te verlagen. Een iets langere wachttijd of een lager verzekerd bedrag, kan al veel schelen.

Sinds 01-01-2013 is er een provisieverbod voor complexe producten waaronder de AOV verzekering. Wij hanteren jaarlijkse vaste tarieven die afhankelijk zijn van het aantal verzekeringen dat u bij ons hebt lopen. In de opdrachtbevestiging AOV leggen wij uit wat wij voor dit tarief allemaal voor u doen.

Tip! Vanaf 1 juli 2006 is het niet meer mogelijkheid om (een gedeelte van) uw oudedagsreserve om te zetten in een overbruggingslijfrente. Hierna mogen de premies namelijk alleen nog worden gebruikt voor een uitkering ná uw 65ste of voor een nabestaandenlijfrente.

Zorgverzekering

Als zelfstandig ondernemer bent u uiteraard ook aangewezen op de basisverzekering. Daarvoor betaalt u uw nominale premie rechtstreeks aan uw zorgverzekeraar. De hoogte van de premie is afhankelijk van de zorgverzekeraar en de zorgverzekering die u kiest.

Daarnaast bent u een inkomensafhankelijke bijdrage verschuldigd over uw belastbare winst uit onderneming.

De bijdrage bedraagt 5 procent. Het maximuminkomen waarover de heffing plaatsvindt, bedraagt in 2012 € 50.064.

Deze rekening krijgt u van de BELASTINGDIENST.

 

Reacties zijn uitgeschakeld.